Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

mStand από Rain Design, μια μικρή παρουσίαση.

Στο γραφείο μου τις περισσότερες φορές δουλεύω με δύο φορητούς υπολογιστές ένα HP Pavilion dv5063ea και ένα macbook pro 13". Δυστυχώς, όμως, οι φορητοί υπολογιστές από τη φύση τους δε βοηθούν στην ορθή στάση του σώματος κατά την εργασία σε αυτούς, καταπονώντας, ως επί το πλείστο, τον αυχένα. 


Αντιμετωπίζοντας το θέμα αυτό, τον τελευταίο καιρό έψαχνα μία βάση για φορητό υπολογιστή, ώστε αυτός να ανασηκωθεί περίπου στο επίπεδο των ματιών μου και να μην αναγκάζομαι να δουλεύω σκυφτός. Φυσικά, στα κριτήρια αναζήτησης περιλαμβάνονταν η εργονομία, το υλικό και η ποιότητα κατασκευής, η σταθερότητα και η σχεδίαση.


Μετά, λοιπόν, από σχετική αναζήτηση κατέληξα στην mStand της Rain Design. 
Πριν μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες μια μικρή εισαγωγή. Η mStand σχεδιαστικά, και αυτό το καταλαβαίνει κανείς άμεσα, απευθύνεται σε κατόχους aluminium unibody  macbook. Αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι αλουμινίου με την ίδια σχεδόν επιφάνεια με αυτή του macbook, με αποτέλεσμα τα δυο να ταιριάζουν γάντι. Δεν διαθέτει ανεμιστήρα για ψύξη του υπολογιστή ή περαιτέρω usb θύρες. Το μεγάλο του δε μειονέκτημα είναι η ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή του (στην περίπτωσή μου με παραγγελία από το εξωτερικό και δωρεάν μεταφορά κόστισε 57 €).


Ας τη δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες:


Η mStand έρχεται σε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο, αν και σχετικά ογκώδες, κουτί, το οποίο αμέσως δημιουργεί θετική εντύπωση.







Με το άνοιγμά του, έρχεσαι αμέσως σε επαφή με ένα ομολογουμένως πολύ όμορφο εξάρτημα.











Όπως, είπα και πιο πάνω, η mStand αποτελείται από ένα ενιαίο και με αρκετό πάχος κομμάτι αλουμινίου. Έχει πλατιά βάση, η οποία διαθέτει "ποδαράκια" από μαλακό πλαστικό που την κρατούν σταθερή στα θέση της ακόμα και σε λεία γυάλινη επιφάνεια. Γενικά δίνει την εντύπωση μιας αρκετά σταθερής και δυνατής κατασκευής.


Το πάνω μέρος της έχει κατηφορική κλήση και διαθέτει τέσσερις βάσεις από μαλακό πλαστικό  αρκετού πάχους πάνω στις οποίες ακουμπά ο φορητός υπολογιστής, χωρίς να έρχεται σε επαφή με το μέταλλο. Στο κάτω μπροστά μέρος της άνω επιφάνειας έχει ένα γύρισμα, που ασφαλίζει τον φορητό και δεν του επιτρέπει σε καμία περίπτωση να γλιστρήσει  προς τα κάτω. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο πλαστικές βάσεις, όπου και ακουμπά η μπροστινή πλευρά του φορητού.


Γενικά ο φορητός υπολογιστής δε ακουμπά σε κανένα σημείο το μέταλλο της mStand και αυτό αν και είναι θετικό, ως προς την ασφάλεια του υπολογιστή από πιθανές χαράξεις, δεν επιτρέπει στη βάση να απάγει τη θερμότητά του.


Ας δούμε όμως πως κάθεται ο υπολογιστής πάνω στην mStand:


α.


Στη φωτογραφία αυτή βλέπουμε καταρχήν το πόσο όμορφα δένουν τα δύο αντικείμενα. Η τρύπα στην πίσω πλευρά της mStand είναι επενδυμένη από σκληρό πλαστικό και υπάρχει για να περνάνε τα καλώδια διαφόρων εξαρτημάτων, όπως του πληκτρολογίου. Αν και η mStand από αυτή τη γωνία φαίνεται αρκετά στενή (έχει πάνω της 13άρι  macbook), είναι εξαιρετικά σταθερή.





β.


και 









Στις δύο αυτές φωτογραφίες, φαίνεται η κλήση  που δίνει η βάση στον φορητό υπολογιστή.
Το πληκτρολόγιο και το trackpad είναι άμεσα προσβάσιμα. Αν και δεν είναι δυνατή η χρήση του υπολογιστή χωρίς εξωτερικό πληκτρολόγιο για εργασία, η ολιγόωρη χρήση του είναι δυνατή. Στα πολύ σημαντικά στοιχεία κατατάσσεται το ότι η mStand εμφανίζεται αρκετά άκαμπτη, ακόμα και όταν τοποθετώ τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή.


Ένα, επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο, που αποδεικνύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κατασκευής,  είναι  το εξής. Ακόμα και αν τοποθετηθεί ο υπολογιστής με κλειστό το καπάκι πάνω στην mStand, το άνοιγμα του, παρά την αντίσταση και τη δύναμη που βάζει κανείς,  δε μετακινεί καθόλου από τη θέση της την mStand και τον υπολογιστή.  Γενικά η βάση δεν μετακινείται και δεν κουνάει καθόλου εύκολα.


Στο θέμα της εργονομίας. Η mStand ανυψώνει την οθόνη  του φορητού υπολογιστή κατά 15 εκατοστά. Το μέσο της οθόνης έρχεται έτσι λίγο πιο κάτω από το ύψος των ματιών μου (είμαι 1 μέτρο και 90 εκατοστά) και η στάση εργασίας μου αλλάζει τελείως, αφού πλέον δεν είμαι σκυφτός πάνω από τον υπολογιστή. Ήδη από την πρώτη μέρα της χρήσης της, τα οφέλη γίνονται αντιληπτά καθώς, μετά από πολύωρη εργασία, ο αυχένας μου δεν εμφάνιζε κούραση.


γ. 


Ένα τελικό σημείο που θέλω να επισημάνω είναι η εξοικονόμηση χώρου που η mStand προσφέρει πάνω στο γραφείο. Πάνω στη βάση της mStand και ακριβώς κάτω από τον υπολογιστή με άνεση τοποθετείται το εξωτερικό πληκτρολόγιο, όταν αυτό δε χρησιμοποιείται.
Δυστυχώς το apple keyboard δεν μου έχει παραδοθεί ακόμα, ώστε να περιλάβω σχετική φωτογραφία.




Συμπερασματικά:
Η mStand πιστεύω ότι αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή, ειδικά για τον κάτοχο macbook, για βάση εργασίας φορητού υπολογιστή. Έχει εξαιρετική κατασκευή, όμορφη σχεδίαση και προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια.Το μόνο αρνητικό σημείο, που μπορώ να βρω, είναι η υψηλή της τιμή.  


1 σχόλιο: